در این مقاله قصد داریم به بررسی اثبات مالکیت با سند عادی و شرایط، نکات مهم آن بپردازیم:
زمانی که در مالکیت شخصی، بر مال منقول یا غیرمنقول وی تردیدی ایجاد شد، میتوان دعوی اثبات مالکیت را طرح کرد. یکی از مهمترین ادله برای این نوع دعوی، سند میباشد. در صورتی که سند رسمی وجود نداشته باشد میتوان از سند عادی برای اثبات این امر استفاده کرد.
در ادامه این نوشته، اثبات مالکیت با سند عادی را به صورت جامع به شما شرح خواهیم داد، همچنین با بیانی ساده شرایط استفاده از این روش را ذکر میکنیم.
اثبات مالکیت چیست؟
مالکیت، یکی از مفاهیم بنیادی و پیچیده در حقوق و اقتصاد است که به رابطه بین شخص و مال میپردازد. مالکیت انواع مختلفی چون مالکیت خصوصی، مالکیت عمومی، مالکیت معنوی دارد؛ بنابراین باید گفت در مالکیت، مالک میتواند هر تصرفی را در مال خود انجام دهد و شخصی غیر از مالک حق این استفاده را ندارد. در بعضی از موارد در مالکیت افراد تردید پیش میآید که با استفاده از مدارک و دفاعیات میتوان این مالکیت را به اثبات رساند.
اثبات مالکیت یکی از مباحث حائز اهمیت و پیچیده در دعاوی حقوقی، ملکی و ارثی است که فرد با ارائه هر گونه مدارک و دلایل سعی بر اثبات مالکیت خود، بر مال منقول و غیر منقول دارد.
دلایل و مدارکی را که میتوان با استفاده از آنها این مالکیت را اثبات کرد، شامل موارد زیر است:
-
سند رسمی: این نوع سند در دفاتر اسناد رسمی تنظیم شده و از هویت قانونی برخوردار است؛ بنابراین میتوان این سند را قویترین دلیل اثبات مالکیت نام برد.
-
شهادت شهود: این نوع روش از دیگر دلایل اثبات مالکیت است که در مقاله اثبات مالکیت با شهادت شهود، این روش را به صورت جامع شرح دادیم.
-
اقرار: اعتراف شخصی و سوگند به صورت کتبی و شفاهی که مالکیت مال، متعلق به شخص دیگری است.
-
سند عادی: در صورتی که این نوع سند با امضای طرف مقابل یا ورثه باشد، میتواند دلیلی بر اثبات مالکیت قرار بگیرد. در ادامه این مقاله با روش اثبات مالکیت شهود با سند عادی بیشتر آشنا میشوید.
اگر شخصی مدعی مالکیت یک ملک بوده و به دنبال اثبات این مالکیت باشد، بهتر است قبل از هر گونه اقدامی آموزش تصویری اثبات مالکیت را دانلود کرده و دانش خود را در این زمینه افزایش دهد و با ترفندهای ارائه شده در این ویدیو مسیر حقوقی خود را هموار کند.
سند عادی به چه معناست و شامل چه مواردی است؟
سند نوشتهای است که برای اثبات حق و در جهت استناد بر موضوع یا دعوایی در مراجع قضایی یا اداری مورد استفاده قرار میگیرد. این اسناد به دو دسته رسمی و عادی بین طرفین قرارداد تنظیم میشود.
سند رسمی در دفاتر اسناد رسمی و زیر نظر مامورین دولتی تنظیم میشود. در قانون آیین دادرسی مدنی طبق ماده ۱۲۸۷ سند در صورتی رسمی است که با دخالت مامور رسمی و دارای صلاحیت و مطابق مقررات قانونی تنظیم شده باشد. در صورتی که سند فاقد ویژگی های نام برده باشد، در جایگاه سند عادی محسوب میشود. بدین صورت که سند عادی توسط اشخاص و در خارج از دفاتر اسناد رسمی تنظیم میشود.
لازم الذکر است که بر اساس ماده ۱۲۹۳ قانون مدنی: هرگاه سند به وسیله یکی از مامورین رسمی تنظیم شده، ولی مامور صلاحیت لازم برای تنظیم آن سند را نداشته باشد، جز اسناد عادی محسوب میشود. همچنین در مواقعی که سند عادی دارای نسخههای متعددی باشد، سندی معتبر است که دارای امضای اصل میباشد.
اسناد عادی بر اساس ماده ۱۲۹۱ در دو حالت معتبر یا به عبارتی در حکم سند رسمی به کار میرود که عبارت است از:
-
شخصی که سند علیه او منتشر شده است، باید تصدیق کند این سند از جانب وی صادر گشته است.
-
شخصی که سند را تکذیب نماید، طرف مقابل باید در محاکم قضایی این موضوع را ثابت کند که این فرد سند را امضاء یا مهر کرده است.
نکته: اگر سند عادی توسط امضای سردفتر تصدیق شده باشد، میتوان گفت اعتبار سند رسمی را دارد.
با توجه به پیچیدگیهای حقوقی در ارتباط با سند عادی، توصیه ما چنین است که قبل از هر اقدامی با سند عادی ابتدا از وکلای متخصص مشاوره حقوقی دریافت نمایید.
آیا اثبات مالکیت با سند عادی امکان پذیر است؟
اثبات مالکیت، یکی از رایجترین دعاوی مطرح شده در دادگاههای حقوقی میباشد و سند یکی از ادلههایی است که پیروزی شما را در پروندههای حقوقی همواره میکند، در دست داشتن سندی که براساس قانون و در دفاتر اسناد رسمی تنظیم شده است، میتواند نقطه قوتی برای شما باشد.
سند به دو دسته رسمی و عادی تقسیم میشود؛ سند رسمی یکی از قویترین مدارک برای اثبات مالکیت است که توسط مامورین دارای صلاحیت و در دفترخانه تنظیم میشود. سند عادی هرچند که از اعتبار سند رسمی برخوردار نیست؛ اما نگران نباشید اگر دارای مدارک و شواهد لازم باشد میتواند در دادگاه تاثیر گذار و کاربردی واقع شود. قابل به ذکر است که معتبر بودن سند عادی به امضای اشخاص بستگی دارد، اما این نوع سند به دلیل عدم اعتباری که سند رسمی دارد، از دشواریهای بیشتری برخوردار است.
“در نظر داشته باشید که اثبات مالکیت با سند عادی اگر دارای شواهد و مدارک قانونی لازم باشد، قطعا کارساز و کارآمد خواهد بود. همچنین این اعتبار بستگی به امضای شخص و بررسی دقیق مدارک و ارائه ادله قوی است.”
پیش از اتکا به سند عادی برای اثبات مالکیت، پیشنهاد میشود، مقاله شرایط اثبات مالکیت را مطالعه نموده و آگاهی خود را از جزئیات این روش افزایش دهید، همچنین برای پیشبرد دعوی اثبات مالکیت بهتر است از روشهای دیگر اثبات مالکیت مطلع باشید.
کلام آخر
با روشهای متفاوتی میتوان اثبات مالکیت فرد را بر اموالش ثابت کرد؛ اما در این نوشتار ما به اثبات مالکیت از طریق سند عادی پرداختیم و گفتیم این سند عادی در صورتی معتبر میباشد که امضای اصلی شخص را دارا باشد و طرف مقابل این امضا را تصدیق نماید. امیدواریم این مقاله گامی برای افزایش دانش شما باشد. اگر ابهام یا نظری در ارتباط با این مطلب دارید میتوانید در قسمت نظرات برای ما منتشر کنید.