مراحل تنظیم و صدور سند تک برگی ⚖️ 09104245007

در این مقاله قصد داریم به بررسی شرایط و مراحل تنظیم و صدور سند تک برگی و نکات آن بپردازیم:

با وجود پیچیدگی اطلاعات در دنیای مدرن، سند تک برگی به عنوان یک راه‌حل نوین می‌تواند به ما کمک کند تا از املاک و دارایی خود به سادگی محافظت کنیم. در این نوشتار به سوالات شما در زمینه سند تک برگی می‌پردازیم؛ برخی از این پرسش‌ها چنین است:

  • تک برگ چیست؟
  • برای گرفتن سند تک برگی به کجا مراجعه کنیم؟
  • استعلام سند تک برگ را از کجا بگیریم؟
  • مدت زمان صدور سند تک برگی چقدر است؟
  • تبدیل قولنامه به سند تک برگی چگونه است؟
  • مراحل گرفتن سند تک برگ با قولنامه چیست؟
  • چگونه سند تک برگ بگیریم؟

و دیگر پرسش‌های شما عزیزان که در ادامه این مقاله آنها را مورد بررسی و تبیین قرار می‌دهیم، با مطالعه این نوشته اطلاعات مهم و کلیدی در پیرامون اسناد تک برگی به دست می‌آورید. پس تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

سند تک برگی به چه معناست؟

اسناد رسمی به سه صورت هستند:

  • سند مشاعی
  •  سند منگوله‌دار یا سند دفترچه‌ای
  • سند تک برگ

سند دفترچه‌ای (سند منگوله‌دار) سابقاً برای املاک صادر می‌شد که به سادگی قابل جعل و دارای امنیت بسیار کم است، به همین دلیل قانونگذاران صدور سند تک برگی را برای تمامی املاک و مستغلات تعیین کردند.

“در این‌باره باید گفت، به اسناد رسمی که معمولاً به شکل یک برگه اطلاعات لازم و مورد نیاز را در خود جای داده است، سند تک برگی می‌گویند که یک سند معتبر و قابل استعلام می‌باشد.”

در سند تک برگ اطلاعات مختلفی درج شده است که به طور خلاصه این مشخصات سند تک برگ را بیان می‌داریم: 

  • اطلاعات هویتی مالک یا مالکان
  • مشخصات ملک
  • اطلاعات مربوط به سند
  • اطلاعات مربوط به نقل و انتقالات
  • مهر و امضاء

ارزش سند تک برگ

حال ممکن است این سوال برای شما پیش آمده باشد که برای گرفتن سند تک برگی به کجا مراجعه کنیم؟

در پاسخ باید بگوییم که شما می‌توانید به سامانه ثبت املاک مراجعه کرده و مراحل درخواست و تقاضای صدور سند تک برگ را به ‌صورت اینترنتی طی کنید یا اینکه با مراجعه حضوری به دفتر اسناد رسمی، تقاضای صدور سند را بدهید.

مزایای وجود سند تک برگی

سند تک برگ دارای مزایای بسیاری است که عبارتند از :

  • تک برگی بودن 

تک برگی بودن از این جهت مزیت دارد که از قطع درختان و مصرف بی‌رویه کاغذ جلوگیری می‌شود؛ زیرا سندهای منگوله‌دار از چند برگ به وجود می‌آید ولی سند

تک برگی همانطور که از نامش پیداست در یک برگ صادر می‌شود.

  • خوانا بودن سند

 سند منگوله‌دار به دلیل اینکه به صورت دستی تهیه می‌شود دربعضی از مواقع مشکل ساز است؛ ولی سند تک برگ به صورت الکترونیکی صادر می‌شود و به خوبی قابل خواندن است.

  • غیر قابل جعل بودن سند تک برگی

 اداره ثبت اسناد در حین صدور سندهای مزبور از هولوگرام خاصی استفاده می‌کنند که باعث می‌شود جعل سند غیر ممکن شود.

  • به روز رسانی اطلاعات

این سندها به ما این امکان را می‌دهد که بدون تعویض سند اطلاعات داخل آن را به روز رسانی کنیم.

  • درج اطلاعات جزئی

 در سند تک برگ اطلاعات با جزئیات کامل ذکر می‌شود که برای مالکان بسیار مناسب است.

از مزایا و دیگر ارزش سند تک برگ می‌توان به افزایش ضریب امنیتی، ماشینی و چاپی بودن، دقت اسناد تک برگی و جلوگیری از بروز اشتباهات ثبتی و صدور اسناد مالکیت معارض، کاهش معاملات معارض، تعویض سند در هر انتقال، معرف به‌روز رسانی اطلاعات و آخرین وضعیت ثبتی ملک، شناسایی سریع پلاک‌های مجاور در بلایای طبیعی، ذخیره‌سازی تمام سوابق مربوط به اسناد مالکیت مردم به شکل الکترونیکی در بانک‌های اطلاعاتی، کاهش پرونده‌های قضایی و تسهیل در رسیدگی و کاهش جدی جعل توجه داشت.

از دیگر مزایای آن می‌توانیم به کاهش معاملات معارض، تعویض سند در هر انتقال، شناسایی پلاک‌های مجاور در بلایای طبیعی، ذخیره تمام سوابق و اسناد مالکیت مردم به شکل الکترونیکی اشاره کنیم.

سند تک برگ بدون پایان کار

پس از اتمام ساخت و ساز و تایید آن با ضوابط و مقررات صادر شده گواهی به عنوان پایان کار توسط شهرداری به مالک ملک تعلق می‌گیرد. اگر هنوز پایان کار صادر نشده است، می‌تواند به دلایلی چون عدم تکمیل ساخت و ساز، عدم پرداخت جریمه‌ها و عدم انطباق با مقررات و ضوابط باشد که پس از انجام دادن راه‌حل‌ها می‌توانید برای دریافت پایان کار به شهرداری مراجعه نمایید.

در صورتی که سند تک برگ شما فاقد پایان کار باشد، در زمینه‌های مختلفی برای شما مشکل ایجاد می‌کند که شامل:

  • مشکل در دریافت وام از بانک
  • مشکل در اخذ مجوزهای مختلف مثل جواز کسب و کار
  • عدم امکان نقل و انتقالات رسمی

توجه داشته باشید که قبل از خرید ملک مطمئن شوید که ملک دارای گواهی پایان کار است.

نحوه استعلام سند تک برگی

اگر ملک شما دارای سند تک برگی است و بنا به دلایل مختلف (مثل انتقال سند) قصد پیگیری سند تک برگی را دارید، می‌توانید به دو روش زیر استعلام بگیرید:

  1. روش اول (غیرحضوری): مراجعه به سامانه my.ssaa.ir 
  2. روش دوم (حضوری): مراجعه به اداره ثبت اسناد و املاک

مدارک لازم برای صدور سند تک برگ

همانطور که گفتیم، سند تک برگ یک سند رسمی است که به عنوان یک مدرک مهم جهت اثبات مالکیت و دارایی‌های شما محسوب می‌شود. از مدارک مورد نیاز جهت صدور سند مزبور، می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • اصل و کپی مدارک هویتی خریدار و فروشنده ملک
  • برگه استعلام سند، ارائه پایان کار شهرداری، تسویه حساب با بیمه تامین اجتماعی (برای املاک با کاربری صنعتی و تجاری)، قبض تلفن ثابت ملک و کروکی دقیق ملک؛
  • ارائه آدرس و کد پستی و ارائه اصل سند قبلی ملک (هنگام درخواست به اداره ثبت)؛
  • تکمیل فرم‌هایی مانند تقاضای دریافت سند تک برگی و فرم اداره پست؛
  • پرداخت هزینه‌های لازم.

به یاد داشته باشید که چنانچه قصد تعویض سند تک برگ را دارید، به جز مدارکی که نام بردیم، مدارک لازم برای تعویض سند تک برگی چون: کپی بنچاق (در زمان‌های قدیم به برگه‌های بزرگی که متن سند در آن درج می‌شد، بنچاق می‌گفتند) سند مالکیت و کپی خلاصه معامله را به همراه داشته باشید. درصورتی که وکیل قانونی تمام مراحل تعویض سند با واگذاری آن را پیگیری می‌کند، ارائه وکالتنامه از سوی او ضروری است.

مراحل انتقال سند تک برگ

مراحل انتقال سند تک برگ همانند انتقال سند عادی است و این مراحل شامل موارد زیر می‌باشد:

  1. ابتدا طرفین پس از توافق بر سر قیمت و سایر شرایط معامله، مبایعه‌نامه‌ای را تنظیم می‌کند.

  2.  خریدار پس از تنظیم مبایعه‌نامه باید به سامانه ثبت املاک مراجعه کرده و معامله را ثبت نماید و یک کد رهگیری دریافت کند. 

  3. قبل از هر گونه انتقال سند تمام بدهی‌های مربوط به ملک باید پرداخت شود. 

  4. در نهایت خریدار و فروشنده در زمان مشخص در مبایعه نامه، به دفتر اسناد رسمی برای انتقال سند مراجعه می‌کنند.

مراحل صدور سند تک برگی

پس از تهیه همه مدارک، شما نیاز دارید تا فرم‌‌های مربوطه را پر کرده و به اداره ثبت اسناد تحویل دهید. در این بخش اداره مزبور بعد از پرداخت هزینه‌های لازم، تمام مدارک را بررسی کرده و پس از تأیید مدارک سند تک برگ را صادر خواهد کرد.

اما در صورتی که می خواهید اینترنتی اقدام کنید، مراحل زیر را انجام دهید:

  1. به سایت اینترنتی https://sabtemelk.ssaa.ir/ وارد ‌شوید، بر روی درخواست پذیرش جدید کلیک کنید و در صورت داشتن شرایط، گزینه ”حائز شرایط درج شده می‌باشم” را تیک بزنید.
  2. سپس بخش تقاضانامه را کامل کنید.
  3. پس از آن به بخش موضوع مورد درخواست رفته و اطلاعات مربوطه را تکمیل کنید.
  4.  دکمه ثبت را انتخاب کرده و به بخش مدارک مراجعه نموده و فایل مدارک را بارگذاری نمایید.
  5. هزینه تعیین شده را پرداخت کرده و یا می‌توانید گزینه پرداخت با فیش بانکی را انتخاب نموده و شماره فیش پرداختی را در آن بخش وارد کنید.
  6. بعد از اتمام درخواست، پرینتی از آن تهیه کنید و همراه با مدارک دیگر به واحد ثبتی مراجعه کرده و از طریق پست سفارشی آنها را ارسال کرده و کد رهگیری ۲۰ رقمی از دفتر پستی دریافت کنید.
  7. بعد از دریافت شماره پرونده و رمز عبور که همان شماره ملی است، می توانید به قسمت اطلاع رسانی پرونده مراجعه کنید و روند درخواست خود را پیگیری نمایید.

شاید پس از انجام مراحل درخواست سند تک برگی برایتان سوال پیش بیاید که این سند چند روزه صادر می‌شود؟ ما در ادامه مقاله به پرسش شما پاسخ دادیم.

مدت زمان صدور سند تک برگی

مدت زمان صدور سند مزبور با توجه به نوع ملک و مشخصاتی که دارد متغیر است. اگر مالک جدید برای صدور سند تک ‌برگی به نام خود اقدام کرده باشد، این سند نهایتا بیست روز بعد صادر می‌شود. ولی اگر مالک بخواهد سند منگوله‌دار خود را با سند تک برگی جدید تعویض کند تا پنجاه روز زمان می‌برد‌.

پس می‌توانیم نتیجه بگیریم که صدور سند تک برگی ملک برای اولین بار به زمان بیشتری نیاز دارد و گاهی ممکن است بیش از یک ماه زمان ببرد. لازم الذکر است که امروزه صدور اسناد به صورت سیستمی انجام گرفته و ممکن است در مدت زمان کمتری نیز صادر شوند.

نحوه تبدیل قولنامه به سند تک برگی

برای اکثر کاربرها این سوال به وجود میاید که مراحل گرفتن سند تک برگ با قولنامه چطوری انجام می‌شود؟ یا نحوه تبدیل قولنامه به سند تک برگ چگونه است؟

در هفت قدم ما نحوه تبدیل قولنامه به سند تک‌برگی را برای شما ذکر کردیم:

قدم اول: تهیه مدارک

قدم دوم : آماده سازی نقشه ملک با مختصاتUTM 

قدم سوم: تکمیل فرم درخواست پذیرش

قدم چهارم: وارد شدن به قسمت تکمیل درخواست

قدم پنجم: انتقال مدارک به واحد ثبتی

قدم ششم: ورود دوباره به سامانه برای دریافت ملک قولنامه‌ای

قدم هفتم: ثبت تقاضا و دریافت شماره پرونده.

قبل از اینکه این مراحل را انجام دهید توصیه می‌شود از هزینه تبدیل قولنامه به سند تک برگی اطلاع داشته باشید. این هزینه به عوامل مختلفی چون ارزش ملک، مساحت ملک و موقعیت مکانی آن  بستگی دارد. اما اگر بخواهیم هزینه‌ای برای این کار در نظر بگیریم، بین 5 تا 10 درصد ارزش ملک است.

به صورت کلی بهتر است در جهت کسب اطلاع از جزئیات و روند تبدیل قولنامه به صدور سند تک برگی، از خدمات مشاوره حقوقی با وکلای متخصص بهره ببرید.

مراحل گرفتن سند تک برگ برای زمین

جمع کثیری از مردم گمان می‌کنند اخذ سند تک برگ برای زمین متفاوت از مراحل و شرایط دریافت سند تک برگی برای دیگر املاک است، اما در این باره باید گفت تفاوتی چندانی وجود ندارد؛ در واقع جهت اخذ سند مزبور برای زمین، بهتر است مراحل زیر طی گردد:

اولین گام برای گرفتن سند، مراجعه به دفتر ثبت اسناد رسمی می‌باشد. دومین گام، استعلام سند قبلی زمین است تا مطمئن شوید سند مذکور در رهن زندان، بانک و دادگاه نباشد.

سومین گام، تسویه حساب با شهرداری محل وقوع زمین است که شامل هزینه‌هایی نظیر عوارض و مالیات خواهد بود.

گام چهارم، مراجعه به اداره دارایی و پرداخت مالیات نقل و انتقال با توجه به ارزش زمین فروخته شده می‌باشد که گواهی آن را به دفتر اسناد تحویل دهید.

در پنجمین گام انتقال سند، پس از تایید مدارک توسط دفترخانه این اطلاعات از طریق سیستم الکترونیکی به اداره ثبت اسناد فرستاده می‌شود. قدم بعدی، مراجعه به اداره ثبت اسناد و تکمیل کردن فرم درخواست سند تک برگ است. پیشنهاد ما این است که نهایت دقت را در تکمیل فرم به کار ببرید؛ زیرا این اطلاعات، محتوای اصلی در سند تک برگ خواهند بود.

هفتمین گام ارائه سند مالکیت پیشین است، برای گرفتن سند جدید حتماً باید آن را تحویل بدهید. در صورت نیاز المثنی آن را دریافت کنید. گام بعد، تکمیل کردن مدارک و پرداخت هزینه‌های لازم اعم از احراز هویت مالک و کروکی ملک است. آخرین قدم نیز دریافت سند تک برگ و مراجعه به واحد پست دفتر ثبت خواهد بود.

هزینه صدور سند تک برگ

برای اخذ سند تک برگ هزینه‌های مختلفی وجود دارد:

  • هزینه‌های دریافت پایان کار تسویه با بیمه اجتماعی
  • هزینه استعلام سند (10 هزار تومان)
  • هزینه پست
  • هزینه تبدیل سند قدیمی به تک برگ (100 هزار تومان)
  • هزینه انتقال سند و اخذ سند جدید (70 هزار تومان)

لازم به ذکر است که هزینه‌ها ثابت نیست و ممکن است هر سال تغییر کند؛ بنابراین بهتر است قبل از هرگونه اقدامی، از سازمان مربوطه استعلام بگیرید.

سند تک برگی مشاع چیست؟

تا اینجای این نوشتار به طور جامع سند تک برگی را بررسی کردیم؛ حال اگر  ملک مشاع دارای سند تک برگی باشد، وضعیت از چه قرار است؟ ابتدا باید بگوییم که سند تک برگی مشاع سند ملکی است که چند مالک دارد؛ اما در این سند سهم آنها مشخص نشده و فقط مشخصات ملک و مالکان آن ذکر شده است. یکی از تفاوت‌های اصلی بین سند تک برگی مشاع و سند تک برگی شش دانگ در ذکر سهم مالکان است. در سند تک برگی شش دانگ، سهم هر یک از مالکان به صورت دقیق مشخص شده است، اما در سند مشاع این موضوع ذکر نشده است.

سند تک برگی مشاع می‌تواند در انجام معاملات ملکی کمک رسان باشد؛ همچنین می‌توان از دیگر مزایای سند تک برگی مشاع به ارائه یک سند رسمی برای اثبات مالکیت  مشاع ملک و امکان اخذ وام بانکی با وثیقه گذاشتن سند مشاع اشاره کرد.

قانون جدید سند تک برگی

اسنادی که قبل از سال ۹۰ تهیه شده‌اند، می‌توانند در نقل و انتقال مورد استفاده قرار بگیرند، ولی اسنادی که بعد از سال 90 تنظیم شدند، باید برای نقل و انتقال سند تک برگ داشته باشند. همچنین، اشخاصی که ملک را با سند تک برگ خریداری می‌کنند نیز نیاز به تعویض سند نخواهند داشت.

از طرف دیگر، اگر ملک مشاعی و صاحب چند مالک باشد، هر کدام از مالکین می‌توانند به اندازه سهمشان (حتی اگر سهم آنها ۱۰/۱ باشد) اقدام به دریافت سند تک برگی کنند اما این کار برای سند منگوله‌دار یا دفترچه‌ای به سختی قابل انجام است، زیرا صدور سند تگ برگی برای سند منگوله‌دار باید با درخواست رسمی مالکین ملک مشاعی صورت بگیرد.

جمع بندی

تنظیم سند رسمی در دنیای امروز بسیاری از افراد را با سوال‌های گوناگون مواجه کرده‌است؛ بنابراین ما در این مقاله  درباره سند تک برگ که یک سند رسمی است و تمام شرایط و نکات مربوط به آن مفصلاً بحث کردیم. در نهایت باید گفت، چنانچه سوالی ذهنتان را درگیر کرد که پاسخ آن را در مقاله بالا پیدا نکردید، می‌توانید در قسمت نظرات آن را برای ما مطرح کنید تا در اولین فرصت پاسخگوی سوالات شما عزیزان باشیم.

وکیل در تهران

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 1051 میانگین: 5]